icebreaker-merino-schaap alles over wol

De voordelen van wol:

 1. Wol is een natuurlijke vezel, dat betekent dat het ademt en als het zijn dienst heeft gedaan gemakkelijk composteert (niet belastend voor het milieu).
 2. Wol is duurzaam en zeer sterk, ook na langdurig gebruik blijft een wollen kledingstuk mooi. De natuurlijke elasticiteit van wol zorgt ervoor dat het mee rekt met de drager, maar na het dragen weer in zijn oorspronkelijke vorm terugkeert. Er is dus weinig kans dat het kledingstuk gaat lubberen of zijn vorm verliest.
 3. Een wollen kledingstuk is gemakkelijk in onderhoud. Wol heeft van nature een beschermend laagje en is antistatisch. Daardoor trekt het, in tegenstelling tot synthetische garens zoals acryl en polyester, geen vuil aan. Wollen kleding was je zo weinig mogelijk, door zijn zelfreinigend vermogen is luchten vaak al genoeg.
 4. Wol is een goede warmte-isolator door de ingesloten lucht en in staat om veel waterdamp op te nemen zonder dat het vochtig aanvoelt. Wol reageert op je lichaamstemperatuur en houdt je warm als je het koud hebt en vermindert de hitte en je lichaamsvocht als je het warm hebt.

Bekende wolsoorten:

 1. Merinowol komt van het meest voorkomende schapenras in de wereld. In Nederland komen ze trouwens niet voor. De wol heeft een zeer fijne structuur en kriebelt niet!
 2. Kamgaren is een wolsoort met lange vezels die harder aanvoelt en waarvan o.a. gabardine wordt geweven, een stof die heel geschikt is voor colberts, broeken en rokken. Burberry maakt hiervan zijn bekende regenjassen.
 3. Scheerwol ( Reine Schurwolle in het Duits) is onbeschadigde wol geschoren van een gezond levend schaap.
 4. Scheurwol (niet te verwarren met scheerwol) of herwonnen wol ontstaat door het opnieuw verwerken van gedragen kleding en afvalresten van de textielindustrie.
 5. Lamswool wordt verkregen door het lam voor de eerste maal te scheren. Is een zachte wolsoort die vaak versterkt wordt met een percentage polyamide of nylon (handelsnaam voor polyamide ).
 6. Cool wool is een dunne wollen stof die gebruikt wordt voor pakken/colberts, die je ook zomers kunt blijven dragen.
 7. Kashmier of cashmere is wol van de kashmiergeit. Een luxe wolsoort die heerlijk draagt en waarvoor onze Doutzen reclame maakt.
 8. Mohair is de wol van de angorageit
 9. Angora komt van het angorakonijn. Wordt onder erbarmelijke omstandigheden ‘gewonnen’ ten koste van de konijnen.
 10. Alpaca is wol van een soort lama