Dons wassen

Hoe was ik mijn Donsjas of -slaapzak in de wasmachine

Nadat de donsjas lange tijd in de kast gehangen heeft of je slaapzak een aantal keren gebruikt is kunnen deze wat muffig ruiken. Het dan wel even fijn om deze te wassen om ze weer lekker fris te laten ruiken. Maar hoe was je een jas met donzen vulling? Mag dons in de wasmachine en in de droger en waar moet je op letten?

De voorbereiding

  1. Regel 1 kijk eerst op het etiket aan de binnenzijde. Volg de aanbevelingen strikt op.
  2. Jassen en slaapzakken mogen vrijwel nooit heter dan 40 graden gewassen worden. Tegenwoordig heb je hele handige wasmachines met een speciaal wasprogramma voor het wassen van donsjacks.
  3. Bereid je goed voor en zorg dat je alle zakken hebt geleegd, alle ritsen en gespen en knopen hebt vastgemaakt en losse ornamenten hebt verwijderd.

TIP: Pas op dat je een jas of slaapzak met donsvulling nóóit chemisch laat reinigen, het dons verliest er zijn veerkracht door en dat wil je natuurlijk niet.

Dons in de wasmachine:

  1. Een donsjas of slaapzak hoef je niet persé met de hand te wassen, maar als je gaat wassen in de wasmachine moet je wel goed op een aantal punten letten.
  2. Kies in elk geval altijd voor een volwasprogramma en was niet warmer dan op 40 graden.
  3. Gebruik niet een normaal wasmiddel maar een speciaal donswasmiddel en het is zeer belangrijk dat de jas niet lang gecentrifugeerd wordt.

Speciaal wasmiddel voor dons
Dons bevat natuurlijke vetten en die worden afgebroken door normale wasmiddelen. Was je jas of slaapzak daarom apart. Een voordeel van het gebruiken van een donswasmiddel is dat deze nauwelijks schuimt en witte vlekken voorkomt doordat de zeep niet goed is uitgespoeld.

Pas op met de droger
Ben je klaar met het wassen? Dan kan de jas of slaapzak in de droger, maar dan alleen op een lang droogprogramma met een lage temperatuur. Stop er tegelijkertijd een aantal tennisballen bij om het dons tijdens het drogen los te kloppen. Houd er rekening mee dat dit proces veel tijd gaat kosten. Een donsjack heeft minstens 3 en een slaapzak minstens 5 droogbeurten nodig om weer helemaal droog en opgeschud te zijn als voorheen.

Een jas met dons buiten laten drogen
Als je geen droger hebt kan je de jas natuurlijk ook buiten drogen. Nooit in de volle zon en schud hem regelmatig uit. Doordat de donsveertjes heel snel aan elkaar vast blijven plakken als ze nat zijn is dit schudden belangrijk om weer in vorm te komen. Hoe beter ze uitgeschud zijn hoe beter het isolerend vermogen is. Schud daarom regelmatig. Dons klonten kun je in eerste instantie door de stof heen uit elkaar plukken voordat je begint op te schudden.