GPS
GPS
Ook voor Gps’n moet u bij Outdoor & Travel Outfitters zijn.
Een goede uitleg waarbij we u meer kunnen vertellen dan u zelf op het internet kunt vinden.
En als het even niet lukt in de praktijk kunt u langs komen om het nog eens een keertje extra uitgelegd te krijgen.
Als extra service krijgt u bij aankoop van een GPS één Freizeit of OSM landkaart naar keuze gratis geïnstalleerd. Deze kaart is topografisch en routeerbaar.
Gefeliciteerd, u bent/wordt de trotse eigenaar van een Global Position System (GPS)
U bent nu in staat om de wereld te ontdekken, mits u er mee over weg kunt!
Hier enkele handreikingen om u een stukje op de juiste weg te krijgen.
Waipoint
Dit is een, door u op de kaart, aangemaakt vast punt. Zie het als een prikker met een vlaggetje. Deze waypoints kunt u gebruiken om naar of via te navigeren.
Route
Dit is een lijn op de kaart waarover de gps u zal proberen te sturen. De route is alleen te gebruiken op routeerbare kaarten. Als u op een T-splitsing komt met een tijdelijke afsluiting op uw route zal de gps u toch deze weg in blijven sturen. Rijdt u een stukje om dan stuurt de gps u zo snel mogelijk weer terug de route op. Via Fietsnet.be kunt via knooppunten snel een route maken.
Track/ voetspoor
Dit is net als bij de route een lijn op de kaart maar in dit geval moet u zelf de lijn volgen. De gps stuurt u dus niet over de lijn. Zie het als een leidraad bij het zelf navigeren. Een track/voetspoor is ook op NIET routeerbare kaarten te gebruiken.
Wel of niet routeerbaar
Routeerbaar: U geeft het eindpunt aan en de gps wijst u de weg op de zelfde manier als uw eigen auto navigatie systeem.
NIET Routeerbaar: Als u een eindpunt aangeeft wijst de gps in een rechte lijn de richting van het eindpunt. U moet nu zelf de wegen zoeken om over te verplaatsen.
Voor uw Garmin GPS zijn diverse kaarten beschikbaar.
- Basis kaart: Dit is de kaart die in alle gps’n zit. Op deze kaart staan alleen snelwegen zoals de A17 & A58 en is NIET routeerbaar.
- T kaart: Dit is de extra 1:100.000 kaart van Europa die in de speciale T-uitvoering zit van de GPSMAP62, Oragon en Montana. Dit is een gedetaileerde kaart waarbij zo goed als alle wegen en grote zandwegen zichtbaar zijn maar geen wandelpaden. Ook deze kaart is NIET routeerbaar.
- Topografische kaart: Dit is de meest gedetaileerde 1:25.000 kaart met details zoals kleine wandelpaden en klimroutes. De topografische kaarten zijn WEL routeerbaar en voorzien van diverse profielen. Deze kaarten zijn verkrijgbaar voor verschillende landen en streken. Ook de Benelux CycleMap is een routeerbare topografische kaart. Echter de CycleMap bevat geen ANWB-knooppunten. Deze kunt u zelf downloaden op www.mywaypoint.nl (Let op dat u niet alle 8300 knooppunten op uw gps zet omdat dan uw waypointgeheugen vol zit)
- Garmin TopoActive: Deze kaart wordt op de meeste Garmin modellen geleverd. Dit is een geïnstalleerde Open Street Maps kaart waar het van adres-naar-adres navigeren uitgehaald is.
- Freizeitkarten kaart: Via de website www.freizeitkarte-osm.de zijn gratis routeerbare kaarten te downloaden. Deze kaarten kunnen zonder problemen met elkaar gecombineerd worden. De beperking is dat er alleen kaarten van Europese landen aangeboden worden. Wel bieden zij complete kaarten van de Alpen en Pyreneeën aan.
- OSM (open street maps) kaart: Via de website garmin.openstreetmap.nl zijn gratis routeerbare kaarten te downloaden. (Momenteel 24-7-2021 werkt de OSM website niet!) De laatste tijd zijn er wat problemen met blinde vlekken op de GPS. Dit komt omdat er dan meerdere kaartdelen met een zelfde nummer op de GPS staan. De dubbele kaartdelen worden dan niet weergegeven. Een oplossing kan zijn door maar één land op uw Micro-SD te zetten. De detaillering varieert omdat deze kaarten door gebruikers bijgehouden wordt. Het voordeel is dat populaire gebieden beter Up-to-date zijn als de Garmin kaarten.
- Wereldwijd OpenStreetMap kaarten: Op de website van https://extract.bbbike.org en https://www.mapmania.info/garmin vindt u momenteel de wereldwijde openstreetmap kaarten.
- Kaarten installeren: U installeert de kaarten op een micro-SD kaartje of op de GPS in de map garmin! Sluit de GPS aan op uw PC en kopieer het (unzipte) gedownloade bestand in de map [garmin]. (Op een nieuw micro-SD kaartje moet u de map eerst zelf even aanmaken.) Daarna is de kaart beschikbaar. Routes en waypoints in GPX formaat kopieert u naar da map GPX in de map garmin.
Software
Om optimaal gebruik te kunnen maken van uw gps is het handig enkele software programma’s op uw pc te installeren. Van de Garmin website www.garmin.com is het programma Basecamp te downloaden. Met Basecamp kunt u kaarten beheren, waypoints, routes en tracks/voetsporen maken en gegevens van en naar uw gps sturen. Ook is het verstandig het programma JaVaWa de downloaden van de website www.javawa.nl. Met JaVaWa kunt u de kaarten op uw gps en Micro SD kaartje hernoemen en aangeven of Basecamp de kaarten mag zien of juist niet. Als u Basecamp opstart en u bijvoorbeeld van heel Europa de Topografische kaarten in uw gps heeft staan zal het ongeveer een uur duren voordat alle kaarten geladen zijn en u aan de slag kunt. Het is dus verstandig om tijdelijk even met JaVaWa alle niet te gebruiken kaarten onzichtbaar te maken voor Basecamp.
Profielen
De moderne routeerbare kaarten zijn onderverdeeld in gebruikers profielen.
U wilt immers niet met uw fiets over een snelweg of klimroute verplaatsen. De te gebruiken profielen zijn bijvoorbeeld auto, motor, fiets, wandelen, klimmen en zelf te definiëren profielen. Als u een eindpunt aangeeft berekend de gps de route over de juiste profielpaden en -wegen. Als u start met het klimmen naar een berghut en u komt in tijdnood kunt u overschakelen naar het wandel profiel waarna de gps u uit de route haalt en via de wandelpaden naar het eindpunt navigeert.
TIPS:
- Om uw Garmin GPS en kaarten optimaal te gebruiken moet u een Garmin account aanmaken. U moet het Serienummer (op het kleine stickertje op de doos en in het batterij vak) en de Eenheid-id (menu optie Informatie) invullen.
- Zet alle kaarten die u niet gebruikt uit, dit zorgt er voor dat uw gps lekker snel blijft werken. Gaat u de grens over zet u het oude land uit en het nieuwe land aan.
- Als u een topografische kaart op uw gps of micro SD kaartje installeert (in de map Garmin) heeft deze altijd de naam gmapsubb.img. Als u een tweede kaart installeert overschrijft u de eerste kaart. Hernoem uw eerste kaart in bijvoorbeeld topo-Benelux.img of osm-Duitsland.img voordat u de tweede kaart installeert. (Let op de img extensie!)
- Installeer al uw kaarten op uw micro SD kaartje. Als uw gps (dit is een kleine pc) vast loopt kunt u de batterijen en het micro SD kaartje verwijderen, de batterijen terug plaatsen en de gps opnieuw opstarten. Door deze kale opstart zijn in 99,9% van de gevallen de problemen opgelost.
- Maak uw routes gemakkelijk en snel in het Garmin programma BaseCamp met het juiste profiel. Met [Alt] + handje kunt u de tussenpunten verslepen. Is de route gereed, maak er dan een spoor van.
- Als u een Garmin GPS koppelt aan een Apple toestel worden er ongewenste bestanden op uw GPS of SD-card geplaatst. Dit kan storingen geven en in het slechtste geval werkt uw GPS niet meer. Download het programma CleanEject van Javawa om uw GPS/SD-card te ontkoppelen zodat de ongewenste bestanden niet op het toestel achterblijven.
- Het kan zijn dat op uw nieuwe GPS (bij ons een etrex touch 25) de 250.000 meegeïnstalleerd geocaches niet zichtbaar zijn. Dit is op te lossen door het toestel te resetten. Hiervoor moet u de GPS opstarten en bij het verschijnen van de kleine lettertjes onder Garmin linksboven het scherm aantikken en vervolgens alle gebruiker gegevens wissen.
Wij helpen u graag met een advies op maat
Bezoek de winkel: Rucphensebaan 24A, Roosendaal
(Bij GoStores, naast de A58, afslag 23)
Klanten over Outdoor Roosendaal