outdoor & travel Outfitters - buitengewoon goed in tenten

Tenten

Bij de aanschaf van een tent is het belangrijk om een aantal punten in overweging te nemen.

  1. Hoeveel personen en welke uitrusting, moeten er in passen.
  2. Welk pakvolume en gewicht kan ik meenemen.
  3. Hoe en waarvoor ga ik de tent gebruiken.

Het aantal personen en uitrusting

Als u met 4 personen op pad gaat, hoeft u natuurlijk niet automatisch voor een 4-persoons tent te kiezen. Ook 2x een 2-persoons tent met eventueel een tarp bieden plaats aan 4 personen. Deze zijn in kleine pakketten te vervoeren en staan steviger bij harde wind. De uitrusting kun je dan eventueel onder de tarp leggen maar de meeste kampeerders houden het liever in de tent waarvoor je dan wel ruimte moet reserveren.

Pakvolume en gewicht

De prioriteiten bij het gewicht en pakvolume is voor iedereen anders. De manier van reizen en de bestemming is bepalend voor de keuze. Bij wandelaars hanteren wij een klein volume en een gewicht tussen de 0,75 en 1,5 kg per persoon. Op fietsvakantie, is het gewicht van de tent minder belangrijk. Het streefgewicht voor een fietstent vinden wij maximaal 2 kg. per persoon, minder gewicht kan in heuvelachtig terrein wenselijk zijn. Voor kampeerders met de motor is het gewicht minder van belang  maar het pakvolume wel. Als u met de auto op weg gaat, is het hogere gewicht en het grotere pakvolume minder van belang. Meer ruimte is comfortabeler en ouders met kinderen zullen een tent met meer ruimte of zelfs twee slaapcabines erg op prijs stellen.

Gebruik

De vorige punten waren eenvoudig, v.w.b. het gebruik zijn er meer vragen die beantwoord moeten worden. Staat de tent meerdere dagen op een vaste plek en onderneemt u dagtochten, of trekt u juist iedere dag door en wordt de tent als trekkerstent gebruikt. Trekkerstenten moeten gemakkelijk en snel op te zetten zijn, bij de familietenten is dit minder van belang. Het aantal stokken en afspan punten met de bijbehorende haringen bepalen de tijd waarin de tent kan worden opgezet. Kampeert u hoofdzakelijk in warme oorden en wilt u veel permanente ventilatie. Trekt u naar koude oorden dan dient de tent goed te isoleren. Een klimmer die zijn tentje hoog in de bergen zet heeft te maken met wind, kou en eventueel zelfs sneeuw. Hij staat op een rots ondergrond en vraagt hele andere eigenschappen dan iemand die zijn tent alleen maar in de zomer op een campingterrein met vlakke grasvelden staat en waarschijnlijk zelfs nog beschut voor wind. U zoekt een veelzijdige tent en niet alleen voor deze reis, dit maakt het lastig want u weet immers niet welke reizen u in de toekomst gaat maken. De tent die voor alles geschikt is bestaat nou eenmaal niet dus u zult compromissen moeten sluiten. Kijk dus naar de hoofdzaak van gebruik.

TIP : Maak een lijstje met uw eisen en een met wensen en kom langs in onze winkel. Onze medewerkers zullen u altijd helpen! Zij zijn mensen van de praktijk en hebben veel ervaring met verschillende vormen van kamperen.

Materialen

Katoen, polyester/katoen(TC) of synthetisch
We willen kort ingaan op de belangrijkste verschillen tussen katoenen en synthetische buitententen. Het belangrijkste voordeel van katoen is de duurzaamheid en ademende werking, waardoor er geen of nauwelijks condens in de tent ontstaat. In een synthetische tent is condens niet te voorkomen. Een goede ventilatie is daarom essentieel om condens te minimaliseren. Gebruik van een grondzeil in de voortent reduceert de condensatie vanaf de grond.

De tenten van Polyester/katoen (TC) hebben een coating aan de binnenzijde van het doek zitten. Hierdoor zijn ze goed waterdicht maar heb je wel last van condens. Het grote voordeel van polyester/katoen is de duurzaamheid en dat ze een stuk koeler zijn dan een synthetische tent.

Synthetische doeken zijn lichter, compacter en sneller droog. Bij de synthetische doeken is er keuze tussen nylon of polyester. De nylon vezel is iets sterker waardoor de stoffen dunner zijn, dit bespaart gewicht en pakvolume. Hoewel beide materialen lichtgewicht zijn, waterdicht (coating), nat mogen worden ingepakt, is het belangrijkste verschil de rek en de UV-gevoeligheid. Nylon is elastischer dan polyester, waardoor bij nat weer de tent moet afspannen, terwijl polyester doek beter vormvast is. Onbeschermd nylon wordt langzaam afgebroken door UV-licht. Daarom hebben al onze nylon doeken een beschermende siliconen coating. Dit verklaart de prijs van de tent.