Outdoor & Travel Outfitters - BuitenGewoon Goed in wandelschoenenReinigen en schoenonderhoud

Een goede schoen is kostbaar en schoenen uit de B categorie of hogen kunnen verzoold worden. Als je nu ook nog voldoende aandacht schenkt aan het goed onderhouden van het leer en andere gebruikte materialen durven wij rustig te zeggen dat u eindeloos lang plezier zult hebben van uw schoenen

Outdoor & Travel Outfitters - Schoenonderhouderhoud

BIJ GOED ONDERHOUD VAN UW SCHOENEN ZIJN VOLGENDE ZAKEN BELANGRIJK

1. REINIGING

Outdoor & Travel Outfitters - schoenonderhoud

Inlegzolen uit de schoenen halen en bij erg vuile schoenen ook de veters.

Buitenkant: Borstel na iedere tocht uw schoenen af. Als het vuil erg vast zit, kunt u dit onder stromend water doen. Speciale reinigingsproducten zijn in principe niet nodig. Zeep tast de impregnatie van het leer aan.

Binnenkant: Textielvoering (zoals in de meeste GORE-TEX®-Schoenen) of leren voering reinigt u het beste met schoon water en een spons. Geen heet water gebruiken.

Drogen: Schoenen met de tong naar buiten laten drogen op een droge, schaduwrijke en goed geventileerde ruimte. U kunt de schoenen met paier (keukenrol of wc-papier) volstoppen (NB. géén krantenpapier!) dat u meerdere malen verwisselt.

LET OP: Schoenen nooit vochtig in een slecht geventileerde ruimte bewaren (kofferbak, plastic zak, kelder). Schoenen nooit langdurig in de felle zon of voor een directe hittebron plaatsen! (of in oven of op kachel) De schoenen vervormen door de hitte, het leer wordt brokkelig, droog en gaat scheuren en kan zelfs verbranden.

2. IMPREGNEREN

Outdoor & Travel Outfitters - schoenonderhoud
Hoewel het leer bij de productie al geïmpregneerd wordt, moeten de schoenen regelmatig na-geïmpregneerd worden (ook nieuwe schoenen). Spray direct na het reinigen op het droge leer spuiten op een afstand van ca. 30 cm. Neem ook de veters en zoolranden mee en vergeet de kleine hoekjes (en de tong) niet. Impregneerspray heeft over het algemeen na 24 uur zijn optimale werking.

Outdoor & Travel Outfitters - schoenonderhoud
Onze tip bij leer: Na het reinigen de Nikwax of Hanwag Care Sponge met de spons op de droge schoen aanbrengen en minstens 24 uur laten drogen. Hier ook vooral de minder toegankelijke hoekjes (bijv. de tong en tussen de veterhaken- en ogen) niet vergeten!

 

3. LEERONDERHOUD

Outdoor &Travel Outfitters - schoenonderhoud

Leer heeft voeding nodig, vooral als u merkt dat het leer wat droog en schraal aanvoelt: Schoenwas (geen vet of olie) dun aanbrengen op de droge schoenen en iets inmasseren. Het eventueel teveel aan was kunt u er naderhand weer afborstelen.
Let op ! De ruwe oppervlakte van nubuck-,of veloursleer wordt na iedere behandeling wat gladder en iets donkerder. Als dat u stoort, kun u met behulp van een nubuck borstel het leer weer iets opruwen. Het te veel aan was er weer afborstelen.

 

4. OVERIG

Outdoor & Travel Outfitters - schoenonderhoud
Bewaar uw schoenen rechtop staand, in een schoenspanner op een droge en goed geventileerde plaats.

Vermijd contact met agressieve stoffen zoals: benzine, diesel, petroleum, maar ook gier! Na eventueel contact, direct uw schoenen reinigen.

Als u uw schoenen een tijd niet gebruikt hebt, moet u de profielzool met een fijne staalborstel of met fijn schuurpapier voorzichtig wat opruwen.

Borstel na iedere wandeling uw schoenen af.Outdoor & Travel Outfitters - BuitenGewoon Goed in wandelschoenen