Slaapzakken en matten

"Een goede nachtrust draagt enorm bij aan je vakantieplezier. Wij adviseren u graag over de slaapzak en de onderliggende isolatiemat die past bij uw behoeften."

Koen, Outdoor Roosendaal

Slapen

Dat een goede nachtrust bijdraagt aan je vakantieplezier is bekend. De juiste keuze van de slaapzak en de onderliggende isolatiemat is dus belangrijk. Slaapzakken zijn er in allerlei soorten, maten en prijzen. Het belangrijkste aan een slaapzak is dat hij voldoende isoleert. De isolatiewaarde van een slaapzak hangt af van de soort vulling, het vulgewicht, de vulkracht, het materiaal van het tijk, het model en de constructie. Wij voeren slaapzakken van diverse merken zoals Ajungilak, Lowland, Marmot, Mountain Equipment, Fjallraven en The North Face. Behalve de slaapzak is de ondergrond erg belangrijk voor een goede nachtrust. Zo moet de ondergrond comfortabel, goed isolerend, compact en laag in gewicht zijn. Wij voeren matrassen van o.a. Therm-a-Rest, Exped & Polydaun.

Het aanschaffen van een slaapzak doe je met een stappenplan. Eerst bepaal je het temperatuurbereik waarin je de slaapzak gaat gebruiken. Vervolgens kies je een model en hierna bepaal je het materiaal en de vulling. Temperatuurbereik Bepaal een minimum temperatuur waar aan de slaapzak moet voldoen en denk er aan dat de gevoelstemperatuur op hoogte aanzienlijk kouder is door een snelle verdamping van transpiratievocht. Vanaf januari 2005 is er een nieuwe Europese richtlijn voor slaapzakken, NENEN 13537 waardoor onderlinge verschillen duidelijker zichtbaar worden. De bedoeling van deze norm is om een gelijke temperatuur rating te krijgen voor alle slaapzakken. Vergelijken door consumenten moet hierdoor makkelijker worden. Deze norm geeft een aanduiding voor comfortabel overnachten voor dames en heren en een minimum temperatuur om te overleven. Via een infrarood meting kijkt men hoeveel warmte weglekt uit een slaapzak.

EN Test

Bij de EN13537 wordt getest op vier temperaturen — upper limit, comfort, lower limit and extreme.
• Upper Limit — bij deze temperatuur kan een gemiddelde man slapen zonder het extreem warm te krijgen, zonder capuchon op, ritsen open en de armen buiten de slaapzak.
• Comfort — bij deze temepetuur kan een gemiddelde vrouw 8 uur comfortabel slapen in een relaxte houding. • Lower Limit — bij deze temperatuur kan een gemiddelde man, in opgerolde houding 8 uur onafgebroken slapen.
• Extreme — dit is de minimum temeratuur waarbij een gemiddelde vrouw kan verblijven zonder te sterven aan onderkoeling. (plaatseelijke bevriesing blijft wel mogelijk)
• Een gemiddelde man is 25 jaar met een lengte van 1.73 m en een gewicht van 73 kg. Eengemiddelde vrouw is 25 jaar met een lengte van 1.60 m en een gewicht van 60 kg.

Model

De keuze voor een mummie- of een dekenmodel is een keuze in comfort en gewicht. Doordat een slaapzak geen warmte geeft maar warmte vasthoudt is een mummie, die de contouren van het lichaam volgt, het meest efficiënte model. Er is weinig loze ruimte die verwarmt moet worden. Alle mummiemodellen zijn voorzien van een capuchon, deze verminderd het warmteverlies via het hoofd en de hals. Om nog meer warmte vast te houden, hebben sommige mummies een interne kraag, die boven de schouders sluit.Een dekenmodel is een recht-toe-recht-aan-model met veel bewegingsvrijheid. De rits loopt meestal door tot onder de voeten, waardoor er goed geventileerd kan worden. Achter de rits loopt meestal een antitochtslurf. Voor winterse omstandigheden zijn mummieslaapzakken het meest geschikt. Deze zijn verkrijgbaar met linkse en rechtse rits. Zowel deken- als mummiemodellen zijn aan elkaar te ritsen.

Matrassen

Self-inflating matras
Het ideaal van een lichte, goed isolerende en comfortabele matras die niet al te kwetsbaar is, wordt alleen benaderd door de “self-inflating” matrassen van Therm-a-Rest. Deze bieden de isolatie en het comfort van een dik schuimrubber matras bij een veel kleiner pakvolume. Bij het opendraaien van het ventiel zuigt het veerkrachtige, open cel schuim zichzelf vol met lucht. Therm-a-Rest matrassen zijn er in verschillende gewichten, grote en dikte.
Fast & Light : Ultra licht en kompakt.
Trek & Travel : Iets zwaarder en volumineuzer en comfortabel.
Camp & Comfort : Optimaal comfort voor wie zijn matras per auto vervoert.
Gesloten-cel schuim matras
Deze matjes zijn licht en isoleren goed. Hoe dikker de mat, hoe beter het isolerende vermogen. Ze zijn bedrijfszeker en nemen helemaal geen vocht op. Het nadeel van deze matjes is dat het comfort minder is.
Luchtbedden
Lichtgewicht luchtbedden hebben een hoog comfort maar isoleren niet. De kou trekt vanuit de grond door het luchtbed op. Dit is op te lossen door er een aluminium met foam deken onder te leggen. De prijs komt dan al snel in de beurt van een Therm-a-Rest matras.
Dons-matras
Het merk Exped heeft met de dons-gevulde matjes drie keer zoveel isolatie toe te voegen aan de self-inflating matjes. Dit vernieuwende concept heeft Exped de European Outdoor Award 2002/2003 opgeleverd.

Kussens

Blazen of persen.
Om ‘s morgens uitgerust op te staan is een goed kussen belangrijk. Wij hebben een ruime keuze met zelf te vullen lichtgewicht slopen, opblaasbare kussens met of zonder fleece sloop, selfinflating en goed te comprimeren kussens.

Wij helpen u graag met een advies op maat

Bezoek de winkel: Rucphensebaan 24A, Roosendaal
(Bij GoStores, naast de A58, afslag 23)

Contact & openingstijden

Klanten over Outdoor Roosendaal

voor de totale buiten sport ze hebben zeer veel keus en goede service.
Close your laptop of tablet and visit this shop for sport outfit! I guarantee you will not regret. Very professional and plasent advice! Large assortment! If you think about stopping skiing because you cannot find ski shoes which fit your feet ask for Coen! Hi is a magicien. The shop has thermoplastic ski shoes and he can form them for you achiving a perfectl fit for your feet!
Always happy to be there even if I have to drive 300km for it, friendly staff, good coffee or tea, having a nice chat with them. and quality service. My last purchase was a Klättermusen jacket, Really happy with it!
Great!
Goed advies van deskundigen, beter gezegd ervaringsdeskundigen
Qualified, friendly staff, nice store with a lot of good quality outdoor stuff, always happens to me to walk in there without a real purpose and always walk out of the store with a lot of cool new gear.
Good selection of outdoor equipment, knowledgeable and helpful team.
Zeer goede uitleg , prima service, kwaliteit ; maakt niet uit wat je er koopt ; jas, schoenen etc. Vakmensen !
Super service en perfect advies. Zelfs de later geleverde schoenen werden thuis gebracht waardoor ze nog op tijd mee konden met de CIOS trip. Veel dank hiervoor.
Grote collectie kleding, schoenen en outdoorspullen, wij kunnen er altijd slagen.
Goed advies op basis van ruime ervaring.
Volgende beoordelingen