Het tekenseizoen is gestart.

Werk je in het groen of in de natuur, dan loop je een verhoogd risico op een tekenbeet. Met de juiste voorlichting en beschermende maatregelen verklein je het risico op tekenbeten en de ziekte van Lyme flink.

  1. Wat is het risico van een teek?
    Ongeveer één op de vijf teken is besmet met een bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Ruim 1 miljoen mensen krijgen jaarlijks een tekenbeet.

  2. Waar komen teken voor?
    Teken leven op de grond en lage begroeiing in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen.

  3. Wanneer worden mensen het meest gebeten?
    Teken worden actief bij een temperatuur boven de 7 graden Celsius. Van maart tot en met oktober worden mensen het meest gebeten. Met een piek in juni en juli.

  4. Hoe herken ik een teek?
    Een teek is erg klein, 1 tot 3 millimeter. Een teek die net heeft gebeten lijkt op een zwart puntje. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt.

  5. Hoe bescherm ik mij tijdens het werk?
    Draag gesloten en huidbedekkende kleding en draag uw sokken over de broek. Spuit sokken, schoenen en broek eventueel in met een insectenwerend middel. Smeer eventueel de onbedekte huid in met anti-insectenmiddel dat DEET bevat. Dit geeft geen 100% bescherming. Blijf dus controleren!

  6. Hoe controleer ik op tekenbeten?
    Kijk vooral op warme plekken, zoals de oksels, liezen, bilnaad, knieholten, achter de haargrens en de oren. Bekijk de korte film ‘Systematische tekencontrole’ op weekvandeteek.nl.

  7. Ik ben gebeten. Wat nu?
    Haal de teek snel weg! Pak de teek met een puntig pincet of een andere tekenverwijderaar zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er uit. Ontsmet hierna het beetwondje. Noteer de datum en de plek van de beet.Ga naar de huisarts bij één van de volgende klachten:


    • Een verkleuring van je huid op de plek van de tekenbeet en als deze plek (ring) groter wordt. Dit kan tot drie maanden na de beet verschijnen.
    • Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een beet.
    • Bij gewrichts-, huid-, zenuw- of hartklachten.

  8. Waar vind ik meer informatie en tips?

Teken preventie

Voorkomen is beter dan genezen. Als je op pad gaat blijf dan zo veel mogelijk op de paden en ga zo min mogelijk struinen door de begroeiing. Het ziet er niet sexy uit maar als je de sokken over de broek draagt kruipen de teken niet direct al je broekspijpen in. Spray een anti teken middel op je schoenen, sokken, kleding en/of blote huid. Zwangere vrouwen en jonge kinderen moeten voorzichtig zijn met het gebruik van anti-insecten middelen met Deet. Het anti-teek middel Insect Schild Tick Off  is een alternatief zonder Deet. Het middel werkt minder lang dus moet regelmatig opnieuw aangebracht worden.

Teken verwijderen

Heb je toch een teek opgelopen dan is het zaak deze zo snel mogelijk te verwijderen. Er zijn verschillende tekentangen en tekenkaarten op de markt. Onze voorkeur gaat uit naar de tekenkaart. Deze is eenvoudig in je portomonee mee te nemen tussen de andere pasjes. Zo heb je hem altijd paraat. 

Check tekenactiviteit bij jou in de buurt met de Nature Today-app

Op basis van tekenbeetmeldingen sinds 2013 op Tekenradar.nl weten we dat in de maanden juni en juli de helft van de jaarlijks anderhalf miljoen tekenbeten worden opgelopen. Veel mensen hebben echter niet door wanneer en waar ze een tekenbeet op kunnen lopen. De lokale tekenverwachting op NatureToday.nl en in de Nature Today-app (Apple en Google Play) die in de loop van de week beschikbaar komt, brengt daar verandering in. De verwachting voor vandaag is al wel te bekijken.

Wij helpen u graag met een advies op maat

Bezoek de winkel: Rucphensebaan 24A, Roosendaal
(Bij GoStores, naast de A58, afslag 23)

Contact & openingstijden