Hygiëne & bescherming
"Reizen brengt diverse gezondheidsrisico's met zich mee. Onze reisexperts kunnen u adviseren om deze risico's met de juiste producten te minimaliseren"Wil, Outdoor Roosendaal
Hygiëne en bescherming
Reizen is een unieke ervaring. Helaas brengt reizen ook een aantal gezondheidsrisico’s met zich mee. Stekende insecten en onhygiënische omstandigheden kunnen ziektes veroorzaken. Logischerwijze verwacht u dit in verre tropische landen als Indonesië, Kenia en Brazilië. Maar wist u dat u in populaire vakantielanden rond de Middellandse zee als Spanje en Turkije al een gevaar loopt?
Travel Safe® biedt een assortiment producten die u beschermen tegen gezondheidsrisico’s op reis. Verder brengen zij producten op de markt die u helpen bij ongelukken. Om het geheel compleet te maken leveren we een lijn met beschermingsmiddelen tegen de zon. Ook in Nederland en België bieden de Travel Safe® producten een uitstekende bescherming.
Voorkom insectensteken
Stekende insecten zijn niet alleen irritant, maar kunnen ook een aantal, soms ernstige, infectieziekten overbrengen. Denk hierbij o.a. aan:
- Malaria (bijna alle (sub)tropische bestemmingen)
- Gele koorts (grote delen van Tropisch Afrika, Zuid-Amerika)
- Dengue fever oftewel knokkelkoorts (Latijns-Amerika, Zuidoost-Azië)
Tegen malaria gebruikt u meestal malaria tabletten. Deze geven een goede, maar GEEN volledige bescherming. Per jaar sterven er meer dan 1 miljoen mensen aan malaria. Tegen dengue bestaat nog geen vaccin of geneesmiddel. U moet daarom muggensteken zoveel mogelijk voorkomen.
De zin en onzin over de geïmpregneerde klamboe
Een goed muskietennet is gemaakt van een goede kwaliteit multi-vezel polyester (licht van gewicht en sterk) geweven in een fijnmazige structuur die insecten tegen houdt maar wel genoeg ademt, is rondom gesloten en heeft voldoende ruimte onder het muskietennet zodat de slaper niet tegen het net aan ligt en is geïmpregneerd met Permitrine of Deltametrine volgens WHO-richtlijnen.
Wij voeren de Travel Safe® klamboes welke voldoen aan alle kwaliteitseisen en zijn de Long Lansting muskietennetten uitsluitend geïmpregneerd met Deltametrine (werkzame duur 2,5 jaar). Permitrine en Deltametrine zijn contact-insecticiden die koudbloedige beesten doodt zoals insecten en vissen. Het is volkomen veilig voor warmbloedige zoogdieren zoals mensen en (huis)dieren. Permitrine houdt in eerste instantie muggen op afstand, net zoals DEET dat doet. Het is bewezen dat in een ruimte met een geïmpregneerd net er tot 75% minder insecten zijn. Mocht een insect in aanraking komen met het net dan grijpt de permitrine in het zenuwstelsel van de mug en doodt het binnen enkele seconden. Mocht u tegen het net aanliggen dan nog gaat een mug zo snel dood dat deze niet kan steken.
De producten van Travel Safe® zijn geïmpregneerd met Deltametrine, deze stof garandeert de werkingsduur van 2,5 jaar bij dagelijks gebruik. Het wordt afgebroken door UV straling. (Dus als u het muskieten net 1 maand gebruikt en daarna in de foedraal opbergt kunt u het muskietennet nog 2,5 jaar minus 1 maand gebruiken). In België zijn er tabletten in de handel waarmee u zelf een klamboe opnieuw kunt impregneren. Deze tabletten zijn geschikt voor 1 klamboe en kosten €9.95. Het nadeel is dat de klamboe niet onder hoge druk geïmpregneerd wordt en dus maar voor één vakantie werkt en het ongezond is om te gebruiken.
Eerste hulp
Een klein ongeluk is snel gebeurd. Tijdens uw reis, buitensport activiteit of in en om het huis. Daarom is het belangrijk altijd een EHBO-set in de buurt te hebben. Met name in een warm en vochtig klimaat in de (sub)tropen kunnen wondjes snel gaan ontsteken. Een goede wondverzorging is altijd noodzakelijk. Koorts is een belangrijk signaal dat u besmet kunt zijn met een infectieziekte. Daarom adviseren wij altijd een thermometer mee te nemen op reis.
Verder zijn de medische voorzieningen in het vakantieland vaak niet het niveau zoals in Nederland. Naalden en andere medische hulpmiddelen die de huid in gaan, verhogen de kans op infectieziekten als AIDS en hepatitis-B. Het is daarom zinvol om naast een EHBO-set ook een uitgebreide set steriele hulpmiddelen mee te nemen.
Een tekentang of -kaart is een absolute must om bij de hand te hebben. In Nederland is 1 op de 4 teken besmet met de Lyme bacterie.
TIP: Bij het verwijderen van teken mag u een aantal dingen NIET doen: verdoven met ether of alcohol, sigarettenpeuk, etc. Hier door spuugt de teek schadelijke bacteriën uit!
Hygiëne
De meeste problemen bij reizigers ontstaan door het niet goed opvolgen van leefregels met betrekking tot hygiëne. Een gebrekkige aandacht of het niet gebruiken van de juiste hulpmiddelen met betrekking tot hygiëne kan o.a. leiden tot:
- maag-/darminfecties zoals reizigersdiarree
- uitdroging
Hygiëne tijdens de reis bestaat uit drie aspecten:
- persoonlijke hygiëne
- voedsel hygiëne
- water hygiëne
Persoonlijke hygiëne
Met persoonlijke hygiëne bedoelen wij alle hygiënische maatregelen die u kunt nemen met betrekking tot uzelf. Denk hierbij aan handen wassen, tanden poetsen, maar ook wondverzorging en voorzorgsmaatregelen bij seksueel contact!
Voedsel hygiëne
Met voedsel hygiëne bedoelen wij alle hygiënische maatregelen die u kunt nemen met betrekking tot voeding. Denk daarbij aan het kritisch selecteren en inspecteren van voedsel en het nemen van de juiste voedingssupplementen om tekorten aan te vullen. Vaak word groente gewassen met water wat niet schoon is. Ook word er soms ijs van niet schoon water gemaakt of voedsel niet voldoende verhit.
Water hygiëne
Uit de kraan drinken in West-Europa en Noord-Amerika is geen probleem. In de gebieden daarbuiten moet u maatregelen nemen om het water veilig drinkbaar te maken. Het water kan besmet zijn met:
- micro-organismen zoals protozoa (parasitaire ééncelligen), bacteriën en virussen.
chemische verontreiniging met b.v. landbouwchemicaliën en zware metalen.
De micro-organismen kunnen infectieziekten veroorzaken, met name in het maag/darmkanaal. Diarree is het meest voorkomende probleem.
Er bestaan verschillende methodes om water veilig drinkbaar te maken:
- Koken (doodt alle micro-organismen)
- Desinfectie met chloor of jodium (doodt bacteriën en virussen)
- Microfiltratie (verwijdert protozoën en bacteriën, afhankelijk van het filter)
- UV-lamp (doodt alle micro-organismen)
Zonbescherming
Zonlicht is goed voor ons welbevinden en voor de vitaliteit. Het stimuleert de bloedsomloop en is belangrijk voor de synthese van vitamine D. Ons lichaam heeft dit nodig voor de calciumproductie voor de botten. Zonlicht brengt echter ook gevaren mee voor uw huid. UV-A straling kan allergische reacties veroorzaken en bevordert de voortijdige veroudering van de huid. UV-B straling kan gevaarlijke celbeschadigingen veroorzaken (zonnebrand).
TIP : Opnieuw aanbrengen van een anti-zonnebrandmiddel verlengt NIET de zontijd.
Zo vermijdt u huid beschadiging door UV-straling
- Tussen 11.00 en 15.00 uur liever uit de zon blijven, want dan is de intensiteit van de zonnestralen het sterkst;
- Smeer de onbedekte huid in met een zonwerend middel met een hoge beschermingsfactor (> 15)
- Draag bedekkende kleding en liefst een hoofddeksel. Deze kleding moet comfortabel, ademend, vocht afdrijvend en uiteraard UV-werend zijn.
- Draag een zonnebril met glazen van minimaal cat 3 of hogere beschermingsfactor



Wij helpen u graag met een advies op maat
Bezoek de winkel: Rucphensebaan 24A, Roosendaal
(Bij GoStores, naast de A58, afslag 23)
Klanten over Outdoor Roosendaal