Outdoor & Travel Outfitters - BuitenGewoon goed in kleding

Functionele kleding

Wij hebben kleding voor alle omstandigheden. Van activiteiten in de vochtige tropische jungle tot bergbeklimmen, van fietsen tot wintersport. Al deze activiteiten vragen om verschillende soorten kleding. Moderne buitensportkleding is lichtgewicht, compact, snel droog, duurzaam, en heeft een goede pasvorm. Veel producten zijn vocht regulerend en ademend, waterdicht, U.V.- en/of insecten werend. Vraag onze medewerkers om advies, zij willen u graag helpen! Het zijn mensen van de praktijk met veel ervaring in de verschillende buitensportactiviteiten. Veel kleding hebben zij dan ook zelf getest.

Buitensport/reiskleding draag je in een 3-lagen systeem. Dit systeem zorgt dat kou, wind en water buiten blijft en transpiratievocht en overtollige warmte afgevoerd worden. Dit zorgt voor een comfortabel gevoel. Bedenk dat het 3-lagen systeem een leidraad is om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de buitensportkleding.

Natuurlijk hebben we naast deze producten ook gewone regenkleding, poncho’s, trekkingbroeken, handschoenen, petten en mutsen. In onze webshop is slechts een klein deel van onze collectie weergegeven. Ook is het gezien de beperkte ruimte niet mogelijk elk kledingstuk voldoende te beschrijven en vanuit uw behoefte te belichten.

Het 3-lagen systeem

Basislaag (1)

De belangrijkste functie van de basislaag bestaat uit de afvoer van transpiratievocht naar een volgende kledinglaag. Deze thermische en vocht regulerende laag wordt direct op de huid gedragen. Het is bij deze laag belangrijk dat het goed aansluit op het lichaam. Niet te strak natuurlijk, het mag niet hinderlijk zijn bij het bewegen. Voor de basislaag worden stoffen als polyester, polyamide en Merino wol gebruikt. Als je stopt met een activiteit voelt de basislaag comfortabel aan. De basislaag hoeft er niet uit te zien als onderkleding. Een polo of leuk T-shirt met opdruk is ook mogelijk.

Draag ook BH’s en onderbroeken van functioneel materiaal, dit wordt vaak vergeten!! Veel ondergoed is van katoen gemaakt. Bij inspanning wordt dit nat en het droogt langzaam, waardoor je alsnog afkoelt.

outdoor & travel outfitters - functionele kleding - onderkleding

Tussen of Warmte laag (2)

Afhankelijk van de activiteit en de weersomstandigheden is er meer of minder isolatie nodig. De tussenlaag houdt het lichaam warm en droog. Deze laag geeft transpiratievocht door naar buiten. De keuze in materiaal is groot: wol, fleece, winddicht fleece, kunstvezel en in extreme omstandigheden zelfs dons. Er is een groot aanbod in producten die als tweede laag gebruikt kunnen worden en die zeer beschermende kenmerken hebben en daarmee het gebruik van een jas uitstellen of zelfs overbodig maken zoals softshell.

outdoor & travel outfitters - functionele kleding - onderkleding

TIP 1:

Trek niet teveel kleding aan, want het gevaar bestaat dat je hierdoor overmatig transpireert. Op het moment dat je stopt of rust, koel je te snel af. Het is veel beter om ’s ochtends een half uurtje intensiever te bewegen om het warm te krijgen i.p.v. de hele dag overmatig te transpireren het dragen van teveel kleding.

Wind- en Waterdicht laag (3)

De buitenste laag houdt wind en water tegen en heeft een ademende werking. Hierdoor raak je van het transpiratievocht af zonder dat er vocht van buitenaf naar binnen komt. Voorbeelden van waterdichte en ademende stoffen zijn Gore-tex, Triplepoint, eVENT Hi-Vent en PreCip. De ademende capaciteit van een jack is eindig. Wanneer die grens bereikt is, vormt, wat er dan nog vrijkomt aan transpiratievocht, aan de binnenzijde van de jas een laagje condens. Belangrijke factoren zijn de ventilatie mogelijkheden in de buitenste laag. In jassen zitten ventilatie openingen, vaak op of onder de mouwen, of aan de voorkant van de jas. Ook het ontspannen van de polsmanchetten, het onder- en taillekoord verbeterd het ventileren.

Wanneer de jas volgens het wasetiket gestreken kan worden of in de droger mag, is het verstandig om dit te doen waardoor het waterafstotende vermogen (af parelen) verbeterd en de buitenstof minder snel water opneemt en ook beter blijft ademen.

outdoor & travel outfitters - functionele kleding - wind en waterdicht jack

TIP 2:

Was en impregneer uw waterdichte en ademende kleding regelmatig! Hierdoor blijft de ademende werking optimaal. Veel mensen denken dat wassen de waterdichte stoffen aantast, dit is niet het geval. Lees altijd het wasetiket en gebruik een wasmiddel voor ademende stoffen.

LET OP: gebruik geen wasverzachter.

Softshell

Nieuw is het principe van de Softshell. Een laag, die goed waterafstotend en winddicht is. Het grote voordeel is een beter ademende buitenlaag. Softshell draag je 90%-95% van de tijd. Vaak zijn de omstandigheden niet zo extreem dat een waterdicht jack nodig is. Een winddicht jack is dan voldoende. Een kleine regen- of sneeuwbui kan met de softshell getrotseerd worden. De vocht- en temperatuurregulatie is beter dan bij waterdichte jacks. Dit maakt softshells ideaal voor gebruik bij intensief (buiten)sporten. Softshells zijn er in veel pasvormen, met of zonder stretch. Een softshell is zeer slijtvast.

outdoor & travel outfitters - functionele kleding - softshell jack

Tropenkleding

Als je op reis gaat naar warme landen, dan is een fleece voor de koude uurtjes aangenaam en gebruik je het drie-lagen systeem minder. Je stelt dan andere eisen aan je kleding. Ruim zittende, goed ventilerende, koeldragende en sneldrogende kleding heeft dan de voorkeur. Eventueel aangevuld met UV beschermende en insecten werende kleding. Wij voeren diverse merken van deze kleding.

outdoor & travel outfitters - functionele kleding - tropenkleding