Daar sta je dan in groep 2, met je zojuist behaalde strikdiploma. Zo trots als een pauw met je, misschien wel aller eerste diploma. Een investering in de toekomst als aanstaand wandelaar. 

Eenmaal op leeftijd gekomen met de nodige kilometers in de benen komen je veters constant los. Dat zit hem dan in de veters weet je met stelligheid te verklaren. Hadden ze maar platte veters in die Lowa schoenen of hadden ze maar ronde veters in die Meidl schoenen geleverd, dan had dit zeker niet gebeurd! De meest voor de hand liggende oplossing wordt al snel een dubbele knoop in je veters.

 

Vervolgens blijkt dat zo ongeveer alle veters los komen na een rondje wandelen. “Maken ze dan helemaal geen fatsoenlijke veters meer tegenwoordig?” Gek he dat bij een ander de veters wel goed vast blijven zitten. Misschien ligt het dan niet aan de veters maar aan de “gediplomeerd” strikker.

 

Op de foto hier boven zie je twee verschillende strikken. Zie de verschillen? Nee?

Bij de linkse schoen zitten de lussen van de strik naar links en rechts en bij de rechter schoen naar boven en beneden. Zitten bij jou de lussen naar links en rechts? Stop dan met lezen en ga iets anders doen! Zitten bij jou de lussen (zonder dubbele knoop) naar boven en beneden? Pay attention!

 

 

De oorzaak

Zitten de lussen naar links en rechts dan hebben we te maken met een platte knoop, maar zitten de lussen naar boven en beneden hebben we een ouwe wijven knoop. De oorsprong is dat bij de ouwe wijven knoop de eerste helft van de knoop links om en de tweede helft rechts om geknoopt wordt (of omgekeerd). 

We laten het even zien aan de hand van een strik zonder terug gestoken lussen.

 

Bij de platte knoop zie je dat de twee lussen zo gestoken zijn dat de uiteinden aan de zelfde kant zitten. Als je deze knoop aan trekt komt deze steeds strakker te zitten. Deze knoop komt dus niet los!

Bij de ouwe wijven knoop zie je dat de twee lussen zo gestoken zijn dat de uiteinden diagonaal zitten. Als je deze knoop aan trekt loopt deze steeds verder los!

De oplossing

  • Pak je veters vast en start met strikken
  • STOP!
  • Start je met rechts over links te kruisen? Start dan nu met links over rechts!
  • Start je met links over rechts te kruisen? Start dan nu met rechts over links!
  • Ga nu door zoals u altijd gestrikt heeft!

 

Zie je wel? Zo moeilijk was het niet. ✨??✨